Csodálatos, új kezdet. Ecstatic Dance a MagNetben.

Sziasztok Kedvesek!

Blogunkon saját szeretetterünk kialakításáról adunk hírt. Ehhez azonban nemcsak a vidéki birtok építése tartozik, hanem minden olyan élmény is, amely továbbvisz utunkon. Ez a tér legalább annyira nem-fizikai is, és ott van mindenütt, ahol mi vagyunk. Így elkísért pl. engem a múlt hétvégén Budapestre, ahol egy nagyon izgalmas, és emlékezetes eseményen vehettem részt. Ez volt az Ecstatic Dance Budapest csoport szabadtáncos bulija a MagNet Közösségi Házban. Szubjektív elemekkel átszőtt beszámoló következik egy számomra csodákkal teli estéről, mely mögött érezhetően fényesek a gondolatok.

Mitsch Kohn tehet róla…

Mintegy fél év tudhatjuk szomszédunknak itt, a családi birtoktelepülésen a lélekemelő zenét játszó Mitsch Kohnt. Adott a kis közösségünknek már koncertet is, jammelt együtt drága barátommal, dr zodiak ram-mel is. Szóval örülünk neki. 🙂

Január elején nálunk járt kedves családjával, s aznap, amikor a gyerkőceink együtt hancúroztak, megtudtam, hogy Budapesten lesz egy vendégszereplése, ahol élőzenével kísért szabadtáncolás lesz. A táncos bulik alapvetően soha nem hatottak rám felszabadítóan. Azonban valami kíváncsiság megmozdult bennem. Az említett hétvégén amúgy is egyedül voltam, és Mitsch játékát is szívesen hallgatom. Így hát, a Gyüttment fesztiválhoz hasonlóan, hoztam egy gyors döntést, és felutaztam Pestre.

MagNet Közösségi Ház: “Egy HELY, ahol minden összeér”

A hétvégén sétálgatva a fővárosban, feltűnt, hogy Pest és Buda egyre több sarka sugároz valamiféle tisztább tudatot. Karcsú tíz évvel ezelőtt, amikor külföldre távozásomat megelőzően itt éltem, még egészen más benyomást tette rám a város. Nyilván mindez elválaszthatatlan a személyes lelki fejlődéstől, hiszen azt veszed észre, ami rezonál veled. Annál inkább örültem viszont annak, hogy  mennyi vegán éttermet, kellemes hangulatú kultúrkocsmát, és spirituális és gyógyítóközpontot láttam ott, ahol előzőleg kétes hátterű kínai büfé és hasonló, felejthető helyek voltak. Ez az átalakuló környezet meggyőződésem szerint ugyanis éppen a növekvő számú ébredező magyar embernek köszönhető, akik egyre fényesebb gondolatokat táplálnak magukban.

Jól illik ehhez a számomra új Budapesthez a magát kulturális, önismereti és spirituális központként meghatározó MagNet Közösségi Ház is az Andrássy úton. Októberben már majdnem megfordultam ezen a helyen, de akkor elmaradt az eseményem. Most végre sikerült eljutnom ide is. Ahogy a honlapjukon írják:

A Közösségi Ház olyan többfunkciós integrál központ, ahol egyaránt helyet adunk színes kulturális programoknak, közösségépítő eseményeknek, önismereti, terápiás csoportoknak, valamint spirituális rendezvényeknek egy igényes, vonzó környezetben.

Tehát minderre már van is igénye az emberek egy részének. Erről beszélek! 🙂 Aznap este a tényleg nagyon szépen kialakított épület közepén épp közös meditációhoz készülődtek, a táncos program az emeletei Hamvas teremben volt. Igyekeztem odaérni a buli előtti filmvetítésre, mely az ecstatic dance-re való ráhangolódást segítette elő.

De csak a porta melletti kávézó bejáratáig jutottam. Ugyanis ott átsuhanva két ismerős arcot fedeztem fel, amint egy asztalnál ücsörögnek. Hihetetlen! A kedves magyar házaspár Angliából, akik tavaly márciusban jártak nálunk! A kétgyermekes házaspár a mi Zala megyei közösségi eseményünkre látogattak el. S másnap teljesen váratlanul a Szeretetkertünkkel szembeni dombra autóztak fel, ne kérdezze senki, hogy találtak oda. Lényeg, hogy egy-két órát elbeszélgettünk nálunk. És azóta is nagyon nagy szeretettel gondolunk rájuk. Sőt, az elmúlt hónapokban az volt az érzésünk, hogy valahol, valamikor váratlanul újra felbukkannak. Abban a pillanatban tudtam, hogy milyen fontos is volt elmennem erre az eseményre. A tánc előtt és után is beszélgettünk, melyből kitűnt, hogy energetikai szempontból  – most már tudom, hogy sokakkal együtt – meglepően hasonló élményeken vagyunk túl az elmúlt évben: sok elengedéssel, újrakezdéssel, feltartózhatatlan tisztulással és az “Itt és Most”-ba kényszerítő, erősödő tudattal zárult ez a szakasz, és kezdődik valami igazán, igazán új. És ezt méltóképpen ünnepelhettük meg.

A te táncodat senki nem fogja helyetted táncolni

A szervező csoport elég részletesen ír a facebook-on az ecstatic dance irányelveiről és elemeiről. Ezt én magam sem tudnám jobban megfogalmazni. Alább ezért engedelmükkel bemásolom. A tánc előtt vetített filmben a Gabrielle Roth-féle “5ritmus©” nevű alapelveket ismerhettük meg. A következő videóban ennek rövid összefoglalását láthatjuk. Az élménybeszámoló folytatásához görgess lejjebb! 🙂

 

Az utazás szakaszai

Az Ecstatic Dance utazásnak is megvannak a maga fázisai, akárcsak az 5Ritmus©-nak, amiből kialakult. Ezek a következők, nem szigorúan, ám az ívet szem előtt tartva:

Nyitás: általában tempó nélküli vagy lassú, ringató, áramló, folyékony, súlytalanság érzetét keltő mozgásra késztető zenékből, hangokból álló rész, mely az álomvilág és az anyaméhbeli magzati lét nyugalmát, otthonosságát, melegségét, puhaságát idézi. A békességből és egyetemességből ugyanakkor kibontakozik már egyfajta irányultság és lehetőségekkel teliség is, ahogy a befelé figyelő, meditatív állapotból útnak indulunk kifelé.

Ébredés: ez a fázis a születéssel és a korai gyerekkorral analóg. Már helye van a lassabb tempójú zenéknek, ami határozottabb, bátrabb mozgásra késztet, hiszen ez az ébredező lehetőségek, az érzékek felfedezésének kora.

Építkezés: az ifjúsággal rokon szakasz, egyre gyorsuló tempóval, magabiztosabbá váló kifelé fordulással, a felfedezés örömével, játékossággal és növekvő feszültséggel.

Csúcspont: a felnőtt lét kiteljesedése és az abban rejlő stabilitás, erő, intenzitás, robbanékonyság, öröm minőségek. Energikus, csapongó, vad táncra ösztönző zene. Itt kiadhatod mindazt, ami benned van, ugrálva, sikoltva, tombolva, ha épp úgy tartja kedved.

Csúcspont utáni rész: az érettség, tapasztaltság, visszavonulás, elengedés fázisa. A zene fokozatosan lassul, fő hangulatok a töltődés, elégedettség, összekapcsolódás, szeretet és ünnepélyesség.

Zárás: az élet utolsó szakasza, a Nagy Visszatérés, egyesülés a Végtelennel, az Univerzummal, beleolvadás az Egységbe. A lelassuló mozgáson át visszatérés a mozdulatlansághoz és belső csendhez, miközben még testünkben vibrál a tánc. Harmónia, békesség, integráció, derű, méltóság, szentség. A folyamat végén vezetett meditációval jövünk vissza a hétköznapi tudatosságba.”

IMG_4163
Itt még mindenki nyugis…
IMG_4120
…meg itt is…:)

Önkifejezés és kapcsolódás egy tiszta térben

Az est elején a különböző mozgásohoz volt egy felvezető Kun Szilvi közreműködésével. Ezt követték a teljesen szabad táncos órák hol DJ Konrad, hol a zenészek közreműködésével.Az egész egy közös lecsendesüléssel és hatalmas, kézfogós szeretetkörrel zárult. Az egész estében tényleg az volt a legjobb, hogy minden megfelelési kényszer és minden egyéb tudatmódosító szer nélkül, egy tiszta térben, örömmel mozoghattuk ki magunkat.

IMG_4153
Az utazás végefelé
IMG_4151
Velük utaztunk

Rajtam kiválóan le lehetett tesztelni a hatást. Ugyanis mindent el lehet rólam mondani, csak azt nem, hogy táncoslábú vagyok. De egyből átkattantam, amikor arról volt szó, hogy itt mindenki a saját maga önkifejezésére összpontosít, amely mindig autentikus, őszinte, érvényes. Hiszen Te vagy az! Ennek hatására már rég nem látott módon kezdtek a végtagjaim mozdulni, hagytam, a többire nem is teljesen emlékszem. 🙂 Jó volt, hogy volt lehetőség kapcsolódásra, ha az természetesen fakadt. De volt mindebben tisztelet és odafigyelés.

Közben egy-két érdekes találkozásom is volt még, pl. egy német úrral, aki az eseményre érkezett, és egy volt egyetemi hallgatótársammal is összehozott a HELY. (Mókás volt belegondolni, hogy pár nappal korábban mondta is nekem valaki, hogy biztos fogok egyetemi ismerőssel találkozni). Mitsch-ék is jól nyomták, a kis szőke fürtös fiacskája is néha meg-megjelent a táncparketten. Én a három órát végignyomtam szinte szünet nélkül. Éreztem is másnap a vádlimban. De maximális megelegedés volt bennem. Ezúton is hálás köszönet a szervezőknek és valamennyi zenésznek is!

Érezhető volt, hogy valami igazán frissítően újszerű van jelen Budapesten az Ecstatic Dance formájában. A fentiekből talán következik, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom az eseményt, amely februárban kakaóceremóniával egybekötve lesz megtartva.  Részletek a szövegbe is belinkelt facebook-oldalon. Aloha!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

(Ezúton is köszönet a csapatnak a fenti képekért!)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s